

11 kliniğimiz ile ağız ve diş sağlığı konularında uluslararası standartlarda hizmet veriyoruz.
Bize DanışınBize Danışın
Aşağıdaki form doldurarak randevu bildirimi oluşturabilirsiniz.
Beslenme dışı emme; sıklıkla emzik, başparmak veya diğer uzuvların (ayak ve el parmakları) bebek tarafından emilmesi ile gerçekleştirilen eylemdir. Tüm bebeklerde görülebilen bu eylem oldukça normal bir davranıştır. Esas sorun bu eylemin ne zamandan itibaren zararlı bir alışkanlık olduğudur. Emzik ve parmak emme eylemi yaşla beraber azalmaktadır. Bebekler bu eylemi genelde 2-4 yaş aralığında kendiliğinden sonlandırmaktadır.
Beslenme dışı emmenin diş yapısına negatif etkileri 3 yaş altı çocuklar için oldukça azdır. Çoğunlukla kesici dişler adını verdiğimiz alt-üst ön dişler etkilenirler. Üst kesici dişler öne, dudağa doğru giderken alt kesici dişler arka, dil tarafına doğru yatabilirler. Beslenme dışı emme eylemi 3 yaşından itibaren bırakıldığı takdirde dişler üstünde meydana gelen bu problemler kendiliğinden ortadan kalktığı gibi ileri yaşlarda tedavi gerektirdiği durumlar da oluşabilmektedir. Ayrıca diş çürüğünü arttırabileceği için özellikle emzik kesinlikle bal, reçel veya benzeri tatlı gıdalara batırılıp verilmemelidir.
Çocuk 2-4 yaş aralığında kendiliğinden bu eylemi bıraktığı takdirde problem oluşmamaktadır. 3 yaş altında çocuğa emzik veya parmak emme alışkanlığını bırakması için müdahale ve baskı yapılmamalıdır. 4 yaş üstü çocuklarda bu alışkanlığın temelinde kültürel durumlar ve çocuğun kendini güvende hissetmemesi gibi diğer faktörler olabileceği bilinmelidir. 4 yaş üstü çocukların bu eyleme devam ettiği takdirde sorunların artacağı, çene yüz yapısında problemler meydana gelebileceği bilinmelidir.