Güncelleme Tarihi: 08 Ocak 2024
İmplant nasıl seçilir?
İmplant seçimi; implantı (implantları) yerleştirecek, üzerine protez yapacak ve daha sonraki periyodik dişeti bakımını üstlenecek hekimlerin ortak muayenesiyle yapılmalıdır. Protezi yapacak hekimin, implantı yapacak hekimi, yapılacak protezle ilgili önceden bilgilendirmesi, tedavinin sonunda, hastanın fonksiyon ve estetik kazanımını yüksek ölçüde etkileyecektir. İmplantın boyunun, çapının ve şeklinin seçimi, tecrübeli bir ekip tarafından , implantın yerleştirileceği çene kemiğinin yoğunluğunun uygun olduğu durumlarda, panoramik çene radyografisi (OPGR) denilen iki boyutlu görüntüleme ile yapılabilir.
İmplant yapılacak bölgedeki kemik yoğunluğunun yetersiz olduğu durumlarda ya da birden fazla implantın yapılacağı ve bu implantların bir protezle birbirine bağlanması gereken durumlarda 3 Boyutlu Görüntüleme ( Bilgisayarlı Tomografi – Volimetrik Tomografi) başarıyı arttıracaktır. Hatta günümüzde bu tür vakalarda protezi yapacak hekimin, tedavi bitiminde uygulamayı planladığı protezi, hastadan bir takım kayıtlar alarak, bu kayıtları bilgisayar ortamına taşıması ve hastadan alınan tomografi görüntüleriyle bu kayıtları bilgisayar ortamında birleştirmesi, bu şekilde de hastanın implantını ve yapılacak protezi sanal ortamda tasarlaması ve bu tasarıyı gene çeşitli apareylerle hasta ağzına taşıması mümkündür. Cerrehi plak veya cerrahi stent adı verilen bu yöntem kullanılarak seçilen implant, hastanın estetik ve fonksiyonel ihtiyaçlarını karşılamak için doğru boyda, doğru çapta ve doğru pozisyonda uygulanmış implant olacaktır.
İmplant seçimini yapan hekimlerin kullandığı implant markası hakkındaki bilgi ve deneyimi de implant başarısını arttıran bir unsurdur. Diş implantı sektöründe güvenilirliğini ve kalitesini ispatlamış fazlasıyla implant markası bulunmaktadır. İmplant markasını seçim sürecinde dikkat edilmesi gereken en önemli kriter; implant firmasının sektöre bilimsel açıdan yaptığı öncülük ve araştırma-geliştirme faaliyetlerine ayırdığı bütçedir. İmplant seçimini yapan hekimler önce o implant firmasının bilimsel çalışmalarına, daha sonra da implantın uygulama kolaylığına ve protez parçalarını eklemek için gelişmiş bağlantı parçalarının olmasına dikkat etmelidirler.