Güncelleme Tarihi: 09 Ocak 2024
Sigara ve ağız sağlığı
Sigaranın neden olduğu problemler; ağız kokusu, dişlerde renklenme, tartar oluşumunun hızlanması, dişeti hastalıklarının ve çene kemiğinin erimesinde artış ve buna bağlı olarak diş kaybı, implant uygulamasındaki başarısızlıklar, diş çekimi ve benzeri cerrahi işlemler sonrasında yara iyileşmesinin gecikmesi, ağız, dil, dudak ve gırtlak kanserlerinin gelişim riskinin artışıdır.
Sigarayı Bıraktıktan Sonra Diş Etleri Düzelir Mi?
Sigarayı bıraktıktan sonra diş etlerinde iyileşme süreci başlar. Diş etlerinin kendi başına tamamen iyileşip iyileşemeyeceği ne kadar hasarlı olduklarına göre değişiklik gösterir. Bu yüzden sigarayı bıraktıktan sonra diş hekiminizi düzenli olarak ziyaret etmelisiniz..
Sigara Ağız Kurutur Mu?
Tütün ürünlerinde bulunan zararlı maddeler tükürük bezlerinin düzgün çalışmasını engelleyerek ağız kuruluğuna yol açabilir. Bu durum, sadece oluşturduğu kuruluk hissiyatının kötü hissettirdiği için değil aynı zamanda bakterilerin daha rahat üreyebileceği bir ortam oluşturduğu için en kısa sürede düzeltilmelidir. Eğer önüne geçilmezse zaman içerisinde mevcut dental problemlerin ilerlemesine ve yeni problemlerin ortaya çıkmasına neden olabilir.
Sigara Ağız İçi Yara Yapar Mı?
Sigara içerisinde bulunan toksik bileşenler yüzünden ağız içi dokulara zarar vererek yırtılmalara lezyonlara ve ağız ülseri gibi hastalıklara yol açabilir. Ayrıca, sigara tüketimi vücudumuzun kendini iyileştirme kabiliyetini yavaşlattığından ağız içi yaraların da iyileşme süresini uzatır ve enfeksiyon riskini arttırır.