Çocuk Diş Hekimliği (Pedodonti)
Çocuklarda İlk Diş Muayenesi
İlk çocuk diş hekimliği ziyaretinde neler yapılır?
İlk gez gelen bir çocuk için yaşına uygun şekilde etkileşime girmek gereklidir. Özellikle 6 yaş altı daha soyut düşünce yapısına sahip çocuklarda ebeveyn desteğini de alarak ilk muayene gerçekleştirilirken 6 yaş üstü daha somutta olan çocuklarda birebir göster-anlat-yap tekniği daha başarılı sonuçlar vermektedir.
İlk muayenede mümkünse işlemden kaçınmak, çocuğun anlayacağı ve stres yaratmayacak ölçüde bilgi vermek önemlidir. İlk randevu daha çok tanışma ve ebeveynleri bilgilendirme seansıdır.
Çocuk diş tedavisinde dikkat edilmesi gerekenler
Çocuk diş tedavisinde dikkat edilmesi gereken en önemli şey, çocuğun ihtiyacı olduğu tedaviyi ona uygun şekil ve yöntemle travma yaratmadan verebilmektir.
Eğer çocuk somut düşünce yapısına uygunsa klinik şartlarında karşılıklı anlaşarak tedavi gerçekleştirilebilir. Aceleci olmadan, sert veya kırıcı davranışlardan kaçınarak tedavi gerçekleşmelidir.
Eğer çocuk soyut ağırlıklı düşünce yapısına sahipse, tedaviler için klinik ortam ona uygun değilse veya yapılacak işlem sayısı ve yoğunluğu fazlaysa genel anestezi altında tedavi yöntemi tercih edilmelidir.
Ebeveynlerin de tedavidir için ‘’olsun bitsin, acelem var, bugün biter mi’’ gibi tavırlardan uzak durması tavsiye edilir.
İlk diş hekimi muayenesinden önce nelere dikkat etmeliyiz?
Çocuğa mümkün olduğu kadar sade bilgi verilmelidir. Doktorun adı, nereye gidileceği bilgisi verilmeli, yapılacak işlem olarak da ‘’ dişlerini sayacaklar ve onları fırçalayıp fırçalamadığımızı kontrol edecekler ‘’ gibi basit bilgiler verilmedir.
Ebeveynler kesinlikle ‘’ acımayacak, ağrımayacak, canın yanmayacak, dişin çekilmeyecek ‘’ gibi sözler söylemekten kaçınmalıdır.
Verimli bir muayene için dişler mutlaka fırçalanmış, temiz bir şekilde muayeneye gelinmelidir.
Fissür örtücü uygulaması nedir ve nasıl yapılır?
Fissür örtücüler, daimi (küçük/büyük) ve süt azı dişlerinin çoğunlukla çiğneme yüzeylerinde bulunan anatomik girintilerine çürük oluşumuna zemin hazırlamasını engellemek için yapılan kapatma (mühürleme) uygulamalarıdır.
Farklı Dental materyaller kullanılarak ( rezin-cam iyonomer-kompomer gibi) diş yüzeyinde yapılan hazırlık sonrası dişe uygulanır. Yapılacak dişte renklenme veya çürük başlangıcı yoksa dişe herhangi bir zarar vermeden uygulanır. Çürük başlangıcı veya renklenme olan dişlerde ise gerek görülürse bu bölgenin şüpheli dokusu yüzeysel olarak aşındırılarak işlem yapılır. Aslında fissür örtücüler çürük bulunmayan dişlere uygulanan basit dolgulardır.
Fissür örtücüler için en önemli zamanlama, süt azı dişleri için süt dişlenmenin tamamlandığı 3 yaş sonrası çocuğun diş hekimi koltuğuna kendi isteğiyle oturup işlem yaptırmaya başladığı zamandır. Daimi azı dişleri içinse 1. azı dişlerin sürdüğü 6 yaş ve 2. azı dişlerin sürüdüğü 11-12 yaş civarıdır. Küçük azı dişleri için de ortalama olarak 9-12 yaş arası dişlerin sürmesini takiben yapılmalıdır.
Fissür örtücülerin ortalama ömrü 10-12 seneyi bulmaktadır. Ancak bu süre kişiden kişiye ve kullanılan materyale göre değişkenlik göstermektedir.
Fissür örtücüler çürük potansiyeli yüksek veya değil tüm çocuklara uygulanması tavsiye edilmektedir. Ancak şunu da belirtmek gerekir ki beslenme içeriği bozuk, karbonhidrattan zengin gıda tüketen, fırçalama alışkanlığı yetersiz olan çocuklarda bu uygulamalar tek başına çürük önlemede yetersiz kalmaktadır.