Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi | Tedaviler
Düzeltici Çene Cerrahisi (Ortognatik)
Ortognatik cerrahi tipik olarak, çenelerinde ciddi derecede yanlış hizalama olan ve çiğneme, konuşma ve yutma güçlüğü çeken kişiler için önerilir. Ayrıca bu hizasızlık yüz ağrısı ve baş ağrısına neden olabilir. Ortognatik cerrahi oldukça uzmanlık gerektiren bir prosedürdür ve deneyimli bir cerrah seçmek çok önemlidir.
Ortognatik cerrahi genellikle çok büyük sonuçlar sağlayabilir. Çoğu zaman, hastalar işlemden sonra daha kolay çiğneyebilir ve konuşabilirler ve yüz ağrılarının kaybolduğunu ve baş ağrılarının daha az sıklıkta olduğunu gözlemleyebilirler. Ayrıca ortognatik cerrahi genellikle daha çekici bir görünüm kazanılmasına yol açar. Bu durum çenelerin yanlış hizalanmasıyla bağlantılı olarak özgüven sorunlarıyla uğraşan gençler veya genç yetişkinler için özellikle önemli olabilir.
Düzeltici Çene (Ortognatik) Ameliyatından Önce Neler Yapmalısınız?
Ameliyattan önce hazırlanmak için yapmanız gereken bazı şeyler vardır. İlk adım, diş hekiminizi kontrol ve temizlik için görmektir. Bu, dişlerinizin sağlıklı ve ameliyat için hazır olmasına yardımcı olacaktır. Cerrahınızın çene kemiğinizin ve sinüslerinizin net bir resmini alabilmesi için röntgen çektirmeniz de önemlidir.
Uyku apnesi veya burun tıkanıklığı gibi ameliyatı zorlaştırabilecek herhangi bir durumunuz olup olmadığını belirlemek için bir ağız cerrahı veya KBB uzmanı görmeniz de gerekebilir. Bu koşullar mevcutsa, ameliyatın güvenli bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için tedavi edilmeleri gerekebilir.
Düzeltici Çene Cerrahisinden Neler beklemelisiniz?
Düzeltici çene cerrahisi olarak da bilinen ortognatik cerrahiyi düşünüyorsanız, kafanızda birçok soru işareti olabilir. Ameliyat sırasında ve sonrasında neler bekleyebilirim? Hayatımı nasıl değiştirecek?
Ortognatik cerrahi, çenenizdeki kemikleri hareket ettirmeyi ve ısırma kabiliyetinizle ilgili sorunları düzeltmeyi içeren büyük bir prosedürdür. Tipik olarak, birbirine doğru şekilde uymayan büyük ölçüde yanlış hizalanmış diş veya çene vakalarını düzeltmek için kullanılır.
İyi haber şu ki, ortognatik cerrahi sıklıkla çok güzel sonuçlar sağlayabilir. Ameliyattan sonra muhtemelen daha düz dişlere, daha iyi bir ısırmaya ve daha iyi bir yüz görünümüne sahip olacaksınız. Ayrıca çiğnemeyi ve net konuşmayı daha kolay bulabilirsiniz.
Çoğu insan ameliyattan sonraki birkaç hafta içinde normal aktivitelerine dönebilir. Bununla birlikte, prosedürle ilişkili bir miktar şişlik ve morarma oluşması muhtemeldir, bu nedenle bir süreliğine çenenizi çok zorlamamanız gerekir. Cerrahınız, ameliyat sonrası kendinize nasıl bakacağınız konusunda size özel talimatlar verecektir.
Düzeltici Çene Cerrahisi ile İlişkili Riskler
Ortognatik cerrahi düşünüyorsanız, bu operasyonun doğurduğu risklerin farkında olmanız önemlidir. Ortognatik cerrahi genellikle güvenli bir prosedür olmasına rağmen bilmeniz gereken bazı riskler vardır.
Ortognatik cerrahi ile ilişkili yaygın risklerden birisi enfeksiyondur. Ameliyat sonra cerrahi bölgede veya vücudun diğer bölgelerinde enfeksiyon ortaya çıkabilir. Nadir durumlarda, enfeksiyon ölüme bile yol açabilir.
Ortognatik cerrahi ile ilişkili bir başka potansiyel risk de sinir hasarıdır. Ameliyat sırasında veya sonrasında sinir hasarı meydana gelebilir ve yüzde uyuşma, karıncalanma hissi, konuşma veya yutma güçlüğüne neden olabilir.
Ortognatik cerrahi ile ilişkili diğer riskler arasında kan pıhtıları ve anestezi komplikasyonları bulunur. Ameliyattan sonra bacaklarda veya akciğerlerde kan pıhtıları oluşabilir ve bu pıhtılar vücudun diğer bölgelerine yayılarak ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Anestezi komplikasyonları, alerjik reaksiyonlar ve nefes alma zorluklarına sebebiyet verebilir.