Çocuk Diş Hekimliği (Pedodonti)
Flor Uygulaması
Flor uygulaması nedir? Ne işe yarar?
Flor uygulaması, dişlerin mine tabakasını güçlendirerek ,dişlerin çürüğe karşı daha dayanıklı olmasını sağlar.
Flor uygulaması, hekim kontrolünde gerçekleştirilen ,yaklaşık 4-5 dk süren ve çocuk için oldukça kolay bir uygulamadır. Jel veya vernik formundaki preparatlar diş yüzeyine uygulanır.
Flor dişler için neden gereklidir?
Dişler ilk sürmeye başladığında diş minesi henüz tam olgunlaşmadığından, yeni çıkan dişler genellikle çürüğe karşı daha dirençsizdir. Flor; minenin yapısına katılarak mineyi olgunlaştırır, sağlıklı gelişmesini sağlar ve çürük yapıcı bakterilere ve bu bakterilerin ürettiği asitlerin neden olduğu zararlara karşı mineyi dayanıklı hale getirir.
Flor uygulamaları nelerdir?
Sistemik flor uygulaması; kişiler kendi çabalarıyla flor içeren diş macunu, florlanmış içme suları, süt, sofra tuzu…gibi etken maddeler kullanarak diş minelerini çürüğe karşı korumaya aldıkları uygulamalardır.
Topikal flor uygulaması, klinik ortamında hekim tarafından doğrudan diş yüzeylerine uygulanan jel, köpük ve cila şeklindeki uygulamalardır.
Flor jel nedir ve nasıl uygulanır?
Flor jel, diş minesine uygulanarak, diş minesini daha dirençli ve sert hale getirir. En sık kullanılan formu; APF Asitlendirilmiş Fosfat Florid ve Sodyum Florid’ dir. Çilek, portakal, nane gibi farklı aromalarda olan bu jellerin uygulaması basit, rahat ve ağrısızdır. Özel kaşıkların içine yerleştirilerek ağızda 4 dakika bekletilir. Uygulama sonrası yarım saat ağız çalkalama ve yeme içme yapmaz. Flor jel uygulaması, tükürme yeteneğini kazanmış 4 yaş ve üstü çocuklarda çürük aktivitesine göre yılda 3-4 kez uygulanabilir.
Florlu Cilalar nedir ve nasıl uygulanır?
Florlu cilalar özel fırçalar ile diş yüzeyine sürülürler. Öğürme refleksi olan çocuklarda kolaylıkla uygulanabilirler. Tükürükle temas ederek kısa sürede sertleştiği için yutma riski ve Flor intoksikasyon riski yoktur bu nedenle 5 yaş altı küçük çocuklarda kolaylıkla uygulanabilir. Çürük aktivitesine göre yılda 3-4 kez uygulanabilir.
Flor uygulamasından sonra nelere dikkat etmeliyim?
Flor uygulaması sonrasında 1 saat yeme ve içme yapılmamalıdır. Bir saat boyunca ağız su ile çalkalanmamalıdır ve 24 saat boyunca süt ve süt ürünleri tüketilmemelidir.
Ne kadar sıklıkla flor uygulması yaptırılır ?
Hastanın çürük risk durumunun tespitine göre flor uygulamasının, 4 -6 ayda bir tekrarlanması gereklidir.
Flor uygulaması mutlaka yapılmalı mı?
Flor uygulamasının gerekliliğine; hastanın yaşı, çürük sayısı ve beslenme alışkanlıkları göz önünde bulundurularak, çürük risk durumuna göre karar verilir.
Flor uygulaması zararlı mıdır?
Hekim kontrolünde ve uygun şartlar altında yapılan flor uygulamasının hiçbir zararı bulunmamaktadır .Flor uygulaması, Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Avrupa Pediatrik Diş Hekimliği Birliği (EAPD) ve Amerikan Pediatrik Diş Hekimliği Birliği (AAPD) tarafından da onaylanmaktadır.
Flor uygulaması ile çürükler önlenebilir mi?
Flor uygulaması, yeterli ağız hijyeni ve sağlıklı beslenme ile desteklendiği takdirde yüksek oranda çürük oluşumunun önüne geçmektedir.