Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi
Gömülü 20 Yaş Dişleri
20 yaş dişi nedir ve kaç tanedir?
20 yaş dişleri genelde her bir yarım çenede 1 tane olmak üzere 4 tanedir. Üzeri tamamen kemikle veya dişeti dokusuyla kapalı olabildiği gibi yarı sürmüş halde bulunabilir. Çenelerde yeterli yer bulabilmesi durumunda da ağız içerisine tamamen sürebilir.
Gömülü 20 yaş dişi çekimi nedir? Nasıl çekilir? Ne kadar sürer?
Gömülü 20 yaş dişleri genelde lokal anestezi altında alınabildiği gibi hasta isteğine bağlı olarak genel aneztezi veya sedasyon altında da çekilebilir. Anestezi sağlandıktan sonra işlem sırasında herhangi bir ağrı olmaz. Ağız içerisinde ilgili bölgedeki dişetine küçük bir kesi yapılır. Gömülü dişe ulaşıldıktan sonra dişin pozisyonuna bağlı olarak uygun şekilde bölünerek veya bütün halinde çekilir. İşlem ortalama yarım saat sürer.
20 yaş dişleri hangi durumlarda çekilmelidir? Çekilmezse ne olur?
20 yaş dişlerinin ağız içerisine sürmesi durumunda bulundukları konum itibariyle temizlenmeleri oldukça güçtür. Bu nedenle komşusu olan ve esas fonksiyona giren azı dişinde çürük oluşma riski artar. Yarı sürmüş 20 yaş dişlerinin etrafında sıkça dişeti enfeksiyonu ve buna bağlı şiddetli ağrı, şişlik, ağız açıklığında kısıtlılık, bazen de ateş, halsizlik gibi şikayetler ortaya çıkabilir. 20 yaş diş ağrısı lokal olabildiği gibi komşu dişlere, boğaza, kulağa veya başa yansıyabilir. Gömülü 20 yaş dişleri komşusu olduğu dişlerin yüzeylerinde oluşturduğu basınç sebebiyle dişte yüzeyel veya derin erimelere sebep olabilir. Bu nedenle nadiren de olsa komşusu olduğu dişin çekilmesine sebep olabilir. 20 yaş dişlerinin görüldüğü yaşta çekilmesi önerilmektedir.
Gömülü dişlerin etrafında bir gelişim folükülü bulunmaktadır. Gelişim folükülü kistik transformasyon riski taşımaktadır. Bu nedenle gömülü dişler çekilmese dahi 6 ayda bir diş hekimi muayenesi ile bu riskin değerlendirilmesi önerilmektedir.
Gömülü diş çekimi öncesi ve sonrası nelere dikkat edilmelidir?
Ağrı, şişlik ağız açıklığında kısıtlılık gibi şikayetler ortaya çıkmadan diş hekimine başvurulması idealdir. Şikayetler oluştuğunda tekrar hafiflese dahi vakit kaybetmeden diş hekimine başvurulmalıdır.
Çekim sonrası sağlıklı bir iyileşme sağlanabilmesi için hekim önerilerine uyulmalıdır. İlk gün tükürme çalkalama yapmak iyileşmeyi olumsuz etkiler.
Gömülü 20 yaş dişi çekimi sonrası ağrı ne kadar sürer?
Gömülü diş çekimi sonrası ağrı beklenen bir durumdur. Ağrı çekim sonrası ilk birkaç gün içerisinde büyük oranda geçer. Bununla birlikte nadiren şişlik, ağız açıklığında kısıtlılık, yanakta kızarma veya morluk gibi komplikasyonlar gelişebilir. İlk hafta içerisinde bu şikayetler hekim önerilerine uyulması doğrultusunda büyük oranda çözülür.