Lazerle Diş Tedavileri
Lazerle Diş Tedavileri
Lazer, sert (diş ve kemik) veya yumuşak (diş eti) doku tedavilerin hem hasta hem doktor için daha konforlu olmasını sağlayan bir tedavi alternatifidir. Tedavi süresini kısaltır ve başarı oranını artırır. Lazer teknolojisi, diş hekimliğinde uzun yıllardır kullanılmaktadır. . Diş hekimleri, uygulanacak tedaviye göre sert doku veya yumuşak doku lazerlerinden faydalanır. Bazı tedavilerde her ikisi birlikte kullanılır.
Lazerle diş tedavileri hastalara kanama ve ağrı olmadan, az miktarda anestezi ile tedavi görme şansı sunar. Büyük operasyonlarda daha az kanama olur ve ameliyat bölgesinde daha hızlı iyileşme gerçekleşir. Lazerle diş tedavileri sırasında, geleneksel diş hekimliğinde kullanılan aeratör gibi aletlerden çıkan ses ve titreşimlerin duyulmaması, özellikle diş hekimi korkusu olan hastalar için büyük bir avantaj sağlar. Lazer, diş hekimliğinin farklı tedavi alanlarında kullanılabilir.
Lazer Hangi Diş Tedavilerinde Kullanılır?
Lazerle Diş Hekimliği tedavileri pek çok farklı alanda kullanılabilir.
- Diş Eti Tedavileri: Lazerle yapılan diş eti tedavilerinde lazer ışınları daha derin dokulara etki ettiği için bakterilerin ortadan kaldırılmasını sağlar.
- Yüksek Gülüş Hattı (Gummy Smile) Tedavileri: Lazer, yüksek gülüş hattı (gummy smile) ya da pembe estetik tedavisinde kullanılır. Estetik ve kozmetik nedenlerle diş etlerinin lazerle kaldırılarak dişlerin boyu• uzatıldığında, iyileşme süresi daha konforlu ve hızlıdır.
- Diş Çürükleri: Lazer dişteki çürük bölgesinin temizlenmesi için geleneksel diş hekimliği ekipmanları yerine kullanılır. Lazer, çürük kavitesinin çevresindeki sağlam diş dokusunda bulunan bakterileri de yok ettiği için daha avantajlıdır.
- Diş Hassasiyeti Tedavileri: Özellikle diş eti çekilmesi ve diş sıkma nedeniyle aşırı soğuğa ve sıcağa karşı hassasiyeti olan dişler, diş kökündeki dentin tübüllerinin (bunlar termal uyaranları dişin sinirlerinin bulunduğu odacığa iletir) lazerle kapatılması ile tedavi edilebilir.
- Biyopsi: Lazerler, damak, diş eti, dudak ve yanaklardaki doku değişimlerinin patolojik incelenebilmesi için biyopsi (ağız içinden doku parçası) almada kullanılır.
- Aft ve Uçuklar: Lazer diş hekimliği aynı zamanda ağızdaki uçuk gibi lezyonlarını ortadan kaldırmak ve aftların ağrısını gidermek için kullanılır.
- Kanal Tedavileri: Kök kanal tedavilerinde lazer kullanımı genel olarak klasik kanal tedavisiyle aynı prosedürü izler ancak lazerle kanal tedavisi enfekte olmuş hasarlı dokuları ve pulpayı daha iyi temizlediği için daha başarılıdır. Geleneksel kanal tedavisi yöntemiyle ulaşılması zor olabilecek pulpa kıvrımlarına lazer teknolojisi sayesinde daha rahat erişilir. Bölgedeki bakterileri yok ettiği için daha steril bir tedavi sağlanır, çoğunlukla enfeksiyonun tekrar oluşmasını engeller. Diğer lazerle diş tedavilerinde olduğu gibi, lazerle kanal tedavisinde de işlem sonrası ağrı önemli ölçüde azalır.
- Lazer Destekli Çocuk Diş Hekimliği: Özellikle çok küçük yaşlardaki çocuklarda, diş hekimliği aletlerinin görünümü ve çıkardıkları sesler nedeniyle dişçi koltuğu fobisi oluşabilir. Belirli yaş grubundaki çocuklarda diş hekimliğinde lazer kullanımı sayesinde çürük tedavisi ve dolgu gibi işlemler çok daha rahat ve konforlu bir şekilde gerçekleştirilebilir.
Lazerle Diş Tedavilerinin Avantajları Nelerdir?
Diş tedavileri, lazer teknolojisi sayesinde hiç olmadığı kadar kolay ve ağrısız hale gelmiştir. Bu tedavilerinin en önemli avantajları şunlardır:
- Daha az ağrı ve daha hızlı iyileşme:
Lazer ile tedavide ,işlem yapılan bölgeyi çeviren dokularda yaralanma oluşturmadığı için ağrı daha az, iyileşme ise daha hızlı olur. Hatta bazı hastalar, lazerle diş tedavilerinden sonra hiç ağrı bile hissetmeyebilir. Diş hekimliğinde lazer kullanımı hem tedavinin hem de tedavi sonrası sürecin daha konforlu olmasını sağlar.
- Daha az kanama:
Diş tedavilerinde lazer kullanımı, özellikle yumuşak doku tedavilerinde kanamayı ve şişmeyi en aza indirir. Bir lazer ışını dokuları keserken kan damarlarını tıkayarak minimum kanamaya neden olur, lenfatik damarları kapatarak ameliyat sonrası şişmeyi en aza indirir.
- Düşük enfeksiyon riski:
Diş hekimliğinde kullanılan lazerler tedavi için odaklandıkları bölgeyi sterilize ettiğinden bakteriyel enfeksiyon olasılığı daha düşüktür.
- Daha az stres:
Lazerle diş tedavilerinde geleneksel dental ekipmanlar (aeratör, mikromotor vb.) kullanılmadığı için özellikle bu seslerden rahatsız olan hastalar ve çocuklar daha az kaygı duyar. Diş hekimliğinde lazer kullanımı sayesinde hastaların tedavileri daha az endişeyle ve daha konforlu bir şekilde tamamlanır.
- Anestezi ihtiyacını azaltma:
Diş tedavilerinde lazer kullanımı bazı durumlarda daha az ağrıya neden olduğu için anesteziye olan ihtiyacı da azaltır. Bazı lazerle diş tedavilerinde anesteziye ihtiyaç dahi kalmayabilir.
- Dikiş gerekliliğini azaltma:
Yumuşak doku lazerleri sayesinde ağız ve diş tedavilerinde dikiş ihtiyacı da azalır. Lazerle diş tedavilerinde bazen dikişe hiç ihtiyaç duyulmayabilir.
- Çevre dokularda daha az hasar:
Lazer cihazları doğrudan tedavi edilecek diş veya diş eti bölgesine odaklandığı için lazerle diş tedavilerinde çevre dokular çok daha az zarar görür.