Diş İmplantları
Sinüs Operasyonu (Sinüs Lifting / Sinüs Kaldırma)
Sinüs Lifting Operasyonu Nedir?
Maksiller sinüsler üst çenemize komşu olarak burun kanadının iki yanında kemik içerisinde simetrik olarak bulunan ve çeşitli fonksiyonel görevler yüklenmiş anatomik hava boşluklarıdır. Sinüsler alt taraflarından küçük azı ve/veya büyük azı dişlerinin kökleriyle yakın ilişkide olacak şekilde sarkık olarak oluşmuş olabilirler. Kimi hallerde ise bu yakın komşuluktaki dişlerin çekimini takiben desteklerini kaybettiklerinden aşağıya doğru sarkabilirler. Her ne şekilde oluşmuş olursa olsun, sinüs boşluğu ile ağız boşluğu arasındaki kemik yüksekliğinin az olduğu durumlarda uygun uzunluktaki dental implantlarla dişsiz alanları tedavi etmek mümkün olamamaktadır. Bu durumda sarkmış olan sinüs tabanını kaldırarak dental implant uygulamak için yeterli kemik yüksekliği oluşturulan işleme sinüs lifting / sinüs kaldırma işlemi denir.
Sinüs Lifting Ameliyatı Nasıl Yapılmaktadır?
Cerrahi yöntemlerle erişilen kemik sinüs tabanı, istenilen yüksekliğe kadar kaldırılır ve oluşturulan boşluk greft materyalleri (kemik tozu) kullanılarak yükseltilir. Çoğu durumda greft materyalinin üzeri doğru iyileşme olabilmesi için bir sentetik membran (zar) ile örtülür.
Kaç Çeşit Sinüs Lifting Yapılır?
İki çeşit sinüs lifting operasyonu vardır. Kazanılmak istenen kemik miktarının çok olduğu durumlarda açık sinüs lifting, daha az kemik eksikliği olan durumlarda ise genelde kapalı sinüs lifting tedavisi tercih edilir. Bu iki yöntem aşağıda detaylandırılmıştır.
Kapalı Sinüs Lifting Nedir ve Nasıl Yapılır?
Kemik yüksekliğinin az miktarda artırılması gerektiği durumlarda kapalı lifting işlemi uygulanır. Cerrahi işlem için rutin dental anestezi uygulaması yapılır ve takiben işlem yapılacak bölgedeki diş eti açılır. Dental implant yerleştirilecek boşluk sinüs tabanıyla arasında 1-2mm kemik bırakacak şekilde hazırlanır. Bu hazırlıktan sonra kapalı sinüs lift elevatörleri hazırlanan bu yuvaya yerleştirilerek kalan 1-2mm’lik duvar yavaşça sinüs içerisine doğru kaldırılır. Sinüs tabanında oluşturulmak istenen kemik miktarına bağlı olarak bazı durumlarda dental implant yerleştirilmeden önce kemik grefti (kemik tozu) kullanılması gerekebilir. Bu aşamadan sonra dental implant bu yuvaya yerleştirilir ve iyileşme süreci başlar. İşlemden hemen sonra antibiyotik, ağrı kesici, ağız içi gargara ve dekonjestan (sinüs içerisinin temiz ve kuru kalmasını sağlayan) ilaçlar reçete edilir.
İyileşme süreci ortalama 4-6 ay sonra tamamlanır ve implantın protez parçasının yapım aşamasına geçilir.
Açık Sinüs Lifting Nedir ve Nasıl Yapılır?
Açık sinüs lifting, sinüs tabanında elde edilmesi istenen kemik miktarının fazla olduğu durumlarda uygulanır. Cerrahi işlem için rutin dental anestezi uygulaması yapılır ve takiben işlem yapılacak bölgedeki diş eti açılır. Sinüs boşluğunun yanak tarafındaki duvarına bir pencere hazırlanır ve bu pencere yavaşça içeri doğru yeni sinüs tabanını oluşturacak şekilde itilir. Bu aşamadan sonra implantı hareketsiz tutacak yeterli miktarda kemik varsa implant yuvası hazırlanır. Oluşturulan pencereden sinüs içerisindeki boşluğa kemik grefti (kemik tozu) yerleştirilir. Dental implant oluşturulan yuvadan kemik greftinin içine doğru yerleştirilir. Yanak tarafından açıkta bulunan kemik grefti (kemik tozu) üzerine iyileşme sürecinin diş etinden etkilenmemesi amacıyla bir membran (zar) yerleştirilerek yara kapatılır ve iyileşme süreci başlar. Kemik eksiğinin sinüs lifting işlemiyle beraber dental implant yerleştirilmesine izin vermeyecek kadar eksik olduğu durumlarda önce açık sinüs lifting işlemi yapılarak kemik elde edilir. İyileşme süreci tamamlandıktan sonra dental implantlar yerleştirilir. İşlemden hemen sonra antibiyotik, ağrı kesici, ağız içi gargara ve dekonjestan (sinüs içerisinin temiz ve kuru kalmasını sağlayan) ilaçlar reçete edilir.
İyileşme süreci ortalama 4-6 ay sonra tamamlanır ve implantın protez parçasının yapım aşamasına geçilir.
Sinüs Lifting Operasyonu Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?
Sinüs lifting işleminden sonra (açık veya kapalı) size reçete edilen ilaçların düzenli şekilde kullanılması istenir. Sinüs lifting hem ağız içerisinde hem sinüs içerisinde oluşturulacak iki ayrı cerrahi alandan oluşmaktadır. İşlemden sonra ağız içerisine sızıntı şeklinde kanama olabileceği gibi sinüs içerisinde sızıntı şeklinde kanama da olabilir. Bu durum burundan gelen kanama şeklinde kendini gösterir ve sinüs lifting işleminden sonra oldukça normaldir. Burada önemli olan bu kanamayı sadece temiz bir peçete ile silmek ve asla sümkürmemektir. Sümkürme, burunu kapatarak hapşırma gibi sinüs içerisindeki basıncın artmasına sebep olabilecek hareketler kanamanızı artırabileceği gibi yerleştirilen kemik greftlerinin hareketlenmesine de sebep olabilir. Bunun dışında iyileşme süreci rutin dental implant cerrahisiyle oldukça benzerdir.