Kariyer

Aydınlar Dental'de kariyer fırsatları için bizimle iletişime geçin.

Bize Danışın
Bize Danışın

Bize Danışın

Aşağıdaki form doldurarak randevu bildirimi oluşturabilirsiniz.

Dosyaları buraya sürükleyin ya da
Azami dosya boyutu: 128 MB.

    Bizimle iletişime geçtiğiniz için teşekkür ederiz.

    0/0

    Çalışanlar oldukça profesyonel, kibar ve yardımsever. Özellikle yurt dışından gelen hastalarda randevular konusunda çok hassaslar, saatler konusunda çok dikkatliler. Bu kliniği bulduğum ve burada tedavi olduğum için çok mutluyum.

    Malwina BLICHARZ

    04 Aralık 2017

    Pelin Karamik’e tüm ailemizle birlikte teşekkür ederiz, bana ve kız kardeşime harika bir tedavi sağladı, en başta yapılması gerekenleri ve tüm fiyatları detaylı bir şekilde bize gösterdi. tüm sorularımızı yanıtlamak ve son dakikada ablamla ilgilenmek için çok cana yakın ve nazik. Çok iyi, profesyonel ve güler yüzlü hizmet, hepimiz çok keyif aldık.

    Alan Baychorov

    20.01.2021

    Ağız ve Diş sağlığı merkezi hekimleri Mete Dalbeler, Neslihan Türker ve Ali Osman Maviş’e teşekkür ederim. Bilimsel olarak üst düzeyde üç hekimi bir arada bulmak ve tedavi olmak biz hastalar için büyük nimet. Başarılı çalışmalarının devamını dilerim.

    Melek Yeşim KURUOĞLU

    11 Ekim 2018

    Diş Hekimleri Deniz hanım ve Sermin hanım uzmanlıklarının yanında tam birer misafirperverler. Benim gibi zor tedavi edilebilecek bir hastayı bile evinde ve huzurlu gibi hissettirmeyi başardılar. Huzurunuzda kendilerine çok teşekkür ederim.

    Seyhun Yamanel

    13 Temmuz 2018

    Dişlerim için yaptığınız herşey için çok teşekkür ederim. Emine Hanım ve Ülkü Hocam gerçekten hiç tahmin etmediğim, bir sonuç yarattılar. Dişlerimin onarımı için gösterdikleri özeni asla unutamam. Dişlerimden gerçekten çok mutluyum. Ayrıca emeği geçen diğer arkadaşlara da çok teşekkür ederim.

    Osman ŞAHAN

    26 Ağustos 2018
    Çene Eklemi Tedavisi
    29 Mart 2021

    Güncelleme Tarihi: 09 Ocak 2024

    Temporomandibuler Eklem Bozuklukları Neden Kaynaklanır, Nasıl Tedavi Edilir?

    Temporomandibuler eklem nedir?

    Temporomandibuler eklem (TME) alt çenenin (mandibula) kafa tabanına birleşme noktasıdır ve başın her iki yanında kulağın hemen önünde yer almaktadır. Çiğneme, konuşma ve yutkunma sırasında hareket eder ve karmaşık bir yapıya sahiptir. Vücudun en sık kullanılan eklemlerinden biridir. Bu eklemi etkileyen sorunlar genellikle TME bozuklukları olarak bilinir. Bununla birlikte, çene ağrısının çeşitli başka nedenleri vardır ve bu nedenle eklemi etkileyen çeşitli durumlar artık ‘temporomandibular bozukluklar (TMD’ler)’ olarak adlandırılmaktadır.

    Çene eklemi, mandibulanın hareketine izin verir ve bu bölgeye bağlı kaslar ağız açılıp kapanırken çene kemiğinin hareket etmesini sağlar. Eklemin içinde kemiklerin bir kısmını kaplayan kıkırdak bir yapı vardır. Ayrıca eklem içinde disk denilen yumuşak bir doku bulunmaktadır ve eklem içi sinoviyal sıvı adı verilen sıvı ile kaygan bir yapıya sahiptir.

    TME bozukluklarının nedenleri;

    Genel olarak, TMD’lerin ‘çok faktörlü’ bir nedeni olduğu düşünülür, bu da genellikle nedenle katkıda bulunan birkaç faktör olduğu anlamına gelir. Bu faktörler iki türe ayrılabilir; eklemi çalıştıran kaslarla ilgili problemler, eklemin içindeki sorunlar.

    Kaslar ile ilgili problemlere;

    Diş sıkma (bruksizm)

    Tek taraflı çiğneme yapılması

    Dişlerin birbiri üzerine uygunsuz kapanışı (düzgün olmayan oklüzyon)

    Parmak emme, kalem, dudak ısırma gibi alışkanlıklar neden olur.

    Eklem içindeki sorunlara şunlar neden olabilir;

    Eklem içinde aşınma ve yıpranma, kıkırdakta aşınma ve yıpranma. (çoğunlukla yaşlı bireyler etkilenmektedir)

    Romatoid artrit ve gut gibi çene eklemini etkileyebilen artrit türleri.

    Eklem ve diskin travmaya uğraması da ağrıya neden olabilir.

    Bu koşulların her birinde eklem bölgesindeki kıkırdak yapılarda aşınma olur ve hatalı bir çiğneme modeli meydana gelir. Bu bölgedeki yıpranma ile ağrı oluşur ve TME disfonksiyonu (hatalı veya ağrılı fonksiyon) olarak adlandırılan artrit oluşur.

    TME bozukluklarının semptomları;

    Eklem bölgesinde ve yakınında ağrı. Ağrı genellikle kulağın hemen önünde bulunur ve yanağa, kulağa ve şakağa yayılabilir.

    Çene hareketleri kısıtlanabilir. Nadiren de olsa çene kilitlenebilir ve ağzın açılıp kapanmasında zorluklar görülebilir.

    Ağız açıp kapamada veya çiğneme sırasında eklem bölgesinden sesler gelebilir. Bu sesler normal olabilir ancak ağrı ve azalan hareket gibi başka semptomlar varsa eklem rahatsızlığından şüphelenilir.

    Kulak eklem bölgesine çok yakın olduğu için kulakta gürültü, sese duyarlılık ve baş dönmesi (vertigo) gibi semptomlar gelişebilir.

    Temporomandibuler bozuklukların tedavisi;

    Eklem problemlerinin çoğu ağrı kesici kullanımı gibi basit tedaviler ve tavsiyelerle giderilebilir.

    Gevşeme egzersizleri,stres azaltıcı terapiler, diş hekimleri tarafından yapılan splintler önerilebilmektedir.

    Parasetamol, aspirin veya diğer antiinflamatuar ilaçlar kullanılabilir. Antiinflamatuarlar özellikle TME disfonksiyonu için etkilenir.

    Eklem içinde iltihaplanma olması durumunda, eklem içine steroid adı verilen bir ilaç enjeksiyonu yardımcı olabilir.

    Çene kasları aşırı aktifse botulinum toksini enjeksiyonu semptomları azaltabilir.

    Eklemin cerrahi onarımı nadir durumlarda gerekmektedir.

    Portait of Emine Suna

    Uzm. Dr. Dt. Emine KARCIOĞLU