Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi | Tedaviler
Açık Temporomandibuler Eklem (Çene eklemi) Cerrahisi
Açık Temporomandibuler Eklem (Çene eklemi) Cerrahisi Nedir?
Temporomandibular eklem bozukluğunu (TMB) tedavi etmek için kullanılan artroplasti, artroskopi, gibi minör cerrahi ve diskin repozisyonu ve çene eklem ucunun çıkartılarak (kondilektomi) eklem replasmanı yapılması gibi majör cerrahi seçenekler vardır. Genelde küçük yaşta geçirilen travmaların neden olduğu ve çene ekleminin kafa tabanına kaynaştığı durumlarda (ankiloz) bu iki kemiğin birbirinden ayrılması da yine majör cerrahi işlemlerden biridir. Her ameliyat türü bir ağız ve çene cerrahı tarafından gerçekleştirilir.
Açık Temporomandibuler Eklem (Çene eklemi) Cerrahisi Kimlere Uygulanır?
Ağzınızı açtığınızda veya kapattığınızda sürekli, yoğun ağrı veya hassasiyet hissediyorsanız, ağzınızı sonuna kadar açıp kapatamıyorsanız, çene ağrısı veya hareketsizlik nedeniyle yemek yemede veya içmede güçlük çekiyorsanız ve bu durumlar konservatif tedavilerle geçmiyorsa ve eklemdeki yapısal bir sorundan kaynaklanıyor gibi görünüyorsa doktorunuz cerrahi girişim önerebilir.
Bu minör ve majör çene ameliyatları genelde kemik gelişimi durduktan sonra uygulanır. Kemik büyümesi kadınlarda genellikle 14 ila 16 yaşlarında ve erkeklerde genellikle 17 ila 21 yaşlarında durmuş olur.
Majör cerrahi ameliyatlarda, kusurlu TME’yi ortaya çıkarmak için (kulağın üstünde ve altında) yapılan bir kesi ile başlar. Daha sonra tercih edilen ameliyata göre diskin yerine yerleştirilmesi veya yapay çene eklemi yerleştirilmesi seçeneklerinden biri uygulanır. Ameliyat sırasında cerrah, kemik büyümelerini, fazla dokuyu veya hastalıklı kemiğin bir kısmını çıkarabilir.
Düzeltici çene ameliyatı, nefes alma, konuşma, yutma, ısırma ve çiğneme gibi düzenli işlevleri iyileştirebilir, bu işlevler sırasında hissedilen ağrıyı düşürebilir.
Açık Temporomandibuler Eklem (Çene eklemi) Cerrahisinin Riskleri Nelerdir?
Açık eklem cerrahisi diğer prosedürlerden daha fazla risk içerir ve olası risk ve komplikasyonlar konuşukduktan ve ameliyattan beklenen faydalar tartışıldıktan sonra çok dikkatli bir şekilde karar alınmalıdır.
Kanama, enfeksiyon, sinir hasarı (yüzün motor sinirinin belirli dallarında meydana gelebilecek hasar nedeniyle hareketsizlik), işlem sırasında oluşabilecek istenmeyen kırıklar, dişsel kapanışın bozulması ve tekrarlayan ameliyat ihtiyacı olası komplikasyonlar arasındadır. Çene ameliyatından sonra eklemde ve çevresinde ağrı veya baskı olması ve kulak ağrısı oldukça normaldir. Bu durum çenenizin yeni konumundan dolayı oluşan basınçtan kaynaklanır ve genellikle 2 ila 3 hafta içinde kaybolur.
Açık Temporomandibuler Eklem (Çene eklemi) Cerrahisi Sonrası İyileşme Nasıldır?
Açık çene eklem cerrahileri sonrası iyileşme periyodu tahmini olarak 2-6 hafta arasındadır ancak, bu süre operasyonlara ve hastaya göre değişiklik gösterebilir. Ancak bu iyileşme süreleri tahminidir ve gerçek süre kişiden kişiye değişebilir.
Çene ekleminin cerrahi girişimlerinden sonra şişlik, morarma, çene ağrısı ve hassasiyet yaşarsınız. Ameliyattan sonraki ilk gün eklem üzerine düzenli soğuk uygulaması tavsiye edilmektedir. Hasta ameliyat sonrası tüm talimatları izlemeli ve çene cerrahı onay verene kadar sert, katı yiyecekler tüketmemeli, yumuşak beslenme yapmalıdır. İlk iyileşme periyodundan sonra çene cerrahınız size fizik tedavi hareketleri önerecektir. Fizik tedavinin ihmali sonucu çene eklemi ile kafa tabanı arasında istenmeyen yapışıklıklar oluşabilir. Bu hareketlerin talimat verildiği şekilde ve düzende yapılması çok önemlidir.