Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi | Tedaviler
Çene Eklemi Artroskopisi ve Artrosentezi
Çene Eklemi Artroskopisi Nedir?
Artroskopi, eklem problemlerini teşhis etmek ve tedavi etmek için kullanılan bir prosedürdür. Cerrahlar, X-ışınları ve diğer görüntüleme çalışmaları bazı tanı sorularını yanıtsız bıraktıysa, sıklıkla artroskopiye başvururlar.
Cerrah, fiber optik video kameraya bağlı dar bir tüpü, küçük bir kesiden eklem içerisine ilerletir. Çene ekleminizin içindeki görüntü, bir monitörüne iletilir ve büyük cerrahi operasyonlar gerekmeden ekleminizin içinin ayrıntılı olarak görülmesini sağlar. Cerrahınız yırtık/ezilmiş eklem kıkırdağı ve eklemin kemik yüzeylerindeki hasar gibi sorunları bu sayede teşhis edebilir. Artroskopi sırasında giriş yapılan ekleme artrosentez işlemi de eş zamanlı uygulanabilmektedir.
Çene Eklemi Artrosentezi Nedir?
Artrosentez, yaygın olarak çene ekleminden inflamatuar hücreleri uzaklaştırarak ağrıyı azaltmak veya eklem içi yapışıklıkları yıkama basıncıyla ortadan kaldırarak alt çene hareketliliğini arttırmak amacıyla steril iki adet iğne ve steril yıkama solüsyonları kullanılarak çene ekleminin yıkanması olarak tanımlanır. Bir iğne eklem içerisine yıkama solüsyonu iletmek, diğeri ise bu yıkama solüsyonunu tahliye etmek için kullanılır. Yıkama işleminden sonra eklem hareketini kolaylaştırmak için kayganlaştırıcı solüsyonlar da kullanılabilmektedir. Konservatif (girişimsel olmayan) tedavilere yanıt vermeyen hastalarda genellikle artrosentez önerilmektedir. Girişim, Artroskopi uygulaması sırasında yapılabileceği gibi, tek başına da uygulanabilir.
Çene Eklemi Artroskopisinin/Artrosentezinin Riskleri Nelerdir?
Çene eklemi artroskopisi, minimal invaziv ve son derece güvenli bir işlemdir ve komplikasyonlar nadirdir. Ancak aletlerin eklem içine yerleştirilmesi ve hareketi eklem yapılarına zarar verebilir, doku veya sinir hasarı oluşabilir ve her türlü girşimsel işlemde olduğu gibi enfeksiyon riski vardır.
Çene Eklemi Artroskopisi/Artrosentezi Sürecinde Hastayı Neler Bekliyor?
Artroskopi/Artrosentez işleminin bazı yönleri oldukça standarttır. Bu işlem çoğunlukla sedasyon altında yapılmaktadır. Bunun için elinize veya ön kolunuza intravenöz bir kateter yerleştirilecek ve hafif bir sakinleştirici enjekte edilecektir.
İşlem sırasında lokal anestezik maddeler, çene ekleminizde oluşabilecek ağrıyı hssi engellemek için derinin altına enjekte edilir. Artroskopiniz sırasında yarı uyanık olacaksınız, ancak en çok hissedeceğiniz şey eklem içinde basınç ve hareket hissi olacaktır.
Kimi durumlarda girişimin uzunluğuna bağlı olarak işlem sırasında bilincinizin tamamen kapalı olması sizin için daha iyi olabilir ve bu durumlarda genel anestezi tercih edilir. Genel anestezi ameliyathane ortamında verilir.
İşlem günü sizi eve bırakacak ve sizinle ilgilenecek bir yetişkinle gelmelisiniz. Girişimden sonra şişlik normaldir ve iyileşmesi 5-7 gün sürebilir. Eklem içerisinde oluşan bu şişlik nedeniyle ısırmanızda geçici bir değişiklik yaşayabilirsiniz. Eğer öyleyse, bu genellikle 5-7 gün içinde şişliğin gerilemesiyle birlikte çözülür. İlk 24 saat çene hareketlerinizi en aza indirmek önemlidir ve hastalar ilk 24 saat içinde aşırı konuşmaktan, esnemekten, çiğnemekten veya ağzını açmaya çalışmaktan kaçınmalıdır. İşlemi takip eden günlerde bol miktarda sıvı içmeniz ve besleyici yumuşak yiyecekler yemeniz gerekir. Kendinizi rahat hissettiğiniz anda normal şekilde yiyebilirsiniz. İşlemden sonraki birkaç gün yumuşak gıdalar tüketmek daha rahat olabilir, ancak dehidratasyonu (susuzluğu) önlemek için kendinizi bol sıvı içmeye zorlamanız gerekmektedir.