Dişeti hastalıkları
Diş eti hastalıkları diş etinin ve dişleri destekleyen diğer dokuların (çene kemikleri ve dişlerin çene kemiğine tutunmasını sağlayan lifler) iltihaplanması sonucu ortaya çıkar. Diş etinin iltihaplanmasıyla başlayan ve gingivitis adını alan bu hastalık tedavi edilmezse diğer dokulara ilerler, çene kemikleri erir ve periodontitise dönüşür.
Bu hastalıklar genellikle ağrıya yol açmadan ilerlediği için zor fark edilir. Fırçalama sırasında oluşan kanama en önemli belirtisidir. Ağız kokusu, kötü tat, diş etlerinin şişmesi veya çekilmesi, renginin kırmızıya dönüşmesi, dişlerin yer değiştirmesi ve sallanması ve apse oluşumu diğer belirtilerdir. Diş eti hastalıkları tedavi edilmediği zaman sadece diş kaybı ile sonuçlanmaz, bazı sistemik hastalıkların oluşmasına ve mevcut olan hastalıkların şiddetlenmesine yol açabilir. Kalp hastalıkları, damar sertliği, diyabet, felç, erken doğum, düşük ağırlıklı bebek doğumu gibi durum ve hastalıklar bunlar arasında sayılabilir.
Diş eti hastalıklarının birincil nedeni fırçalamanın yapılmaması ya da doğru yapılmaması sonucu dişler üzerinde oluşan zararlı mikroplardır.
Diş eti hastalıklarının tedavisinde vakanın durumuna göre farklı işlemler yapılır. Diştaşı temizliği ve çeşitli operasyonlar, lazer uygulamaları ile diş eti sağlığı tekrar elde edilir. Hatta kemik greftleri ve materyallerle kaybedilen dokular yeniden oluşturulabilir.