

11 kliniğimiz ile ağız ve diş sağlığı konularında uluslararası standartlarda hizmet veriyoruz.
Bize DanışınBize Danışın
Aşağıdaki form doldurarak randevu bildirimi oluşturabilirsiniz.
Çene Eklemi, (Temporomandibular eklem) çenenin açılıp kapanmasını sağlayan eklemdir ve kulağın hemen önünde yer alır. Alt çene kemiğinin kafatasında yer alan temporal kemikteki boşluğa yerleşmesi ile meydana gelir. Bu iki yapının doğrudan temasını arada bulunan kıkırdak yapıdaki artiküler disk engeller.
Çene eklemi rahatsızlıkları genellikle arada bu diskin yer değiştirmesi ya da zarar görmesiyle eklem bölgesinde uyumun bozulması sonucunda meydana gelir. Bu rahatsızlık toplumun büyük bölümünde, özellikle de kadınlarda gözlenir.
Çene eklemi rahatsızlıklarının genel belirtileri;
Bu rahatsızlığın birden çok nedeni vardır.
Teşhis genellikle konunun uzmanı bir hekim tarafından ayrıntılı muayene ile konulur. Hekim muayene esnasında; çiğneme kaslarını, çene eklemini, dişlerin yüzeylerini ve kapanışını, dil ve yanaklarda gözlenen izleri, çenenin açılması esnasında eklem hareketlerini ve tam açma esnasında çenede kayma (deviasyon/defleksiyon) olup olmadığını kontrol eder. Bazı vakalarda ilave görüntüleme yöntemlerine (MR, tomografi gibi) gerek duyulur.
Rahatsızlığın tedavisi genellikle multidisipliner olarak gerçekleştirilir. Tedavi seçenekleri hastaların rahatsızlıkları konusunda eğitimi ve koruma programı eğitimleri, ağız içi apareylerin (oklüzal splintler) kullanımı, fizik tedavi (egzersiz ve manipülasyon), ilaç tedavisi, stres varlığında psikolojik destek tedavileri ve gerekli durumlarda cerrahi tedaviler olarak sıralanabilir.
Eklem bölgesindeki yüklerin azaltılması ve dengelenmesinde önemli yer tutan ağıziçi apareyler (oklüzal splintler) bu rahatsızlığın tedavisinde yaygın olarak kullanılır. Tedavi süreci en az 6 ay olmak üzere splintlerin düzenli kontrolleri ve yüzey düzenlemeleri ile gerçekleşir. Dişsel eksiklik ve çapraşıklıkların varlığında tedavi sonucunda bu problemler de giderilerek (ortodontik veya protetik düzenlemeler) şikâyetlerin tekrarlamasının önüne geçilir.